BERÄTTELSEN OM YAKINIKU

Yaki på japanska betyder grillat och niku översätts med kött. Och det är precis vad Yakiniku är, grillat kött. Den skall bestå av tunnskivat marinerat nötkött, som är välmarmorerat och mört. Och sedan steks eller grillas det och serveras som huvudkomponent i ett varierande antal rätter.

Även om Yakiniku har utvecklats i Japan och allmänt anses som en traditionell japansk maträtt, så tros den ha sitt ursprung i Korea. Föregångaren till Yakiniku, den koreanska rätten Bulgogi, introducerades i Osaka efter andra världskriget av koreanska immigranter.

Jämfört med andra traditionella japanska maträtter är Yakiniku alltså ett ganska sent påfund. Och det verkliga uppsvinget kom först på 1990-talet. I och med att Japan lättade på sina restriktioner för import av nötkött 1991 och priserna sjönk, kunde Yakinikun nå breda folklager och sedan börja sitt segertåg. På kort tid har Yakiniku blivit oerhört populär och spridit sig över hela världen. Yakiniku återfinns numera som ett fast menyinslag på japanska och asiatiska restauranger, var i världen man än hittar dem.

I Japan har länge funnits en speciell branschorganisation för Yakinikurestauratörer: All Japan Yakiniku Association. År 1993 utnämnde de 29 augusti till Yakinikudagen.